Rôzne




Riekanky
Dobry den. Nahodou som natrafila na tuto stranku.Chcem sa opytat ci moze byt dcera nadana.. Bude mat 2,5 roka a vie asi 50 basniciek a pesniciek..Naucila sa ich pocuvanim. Casto chce aby som jej citala..Ani jednu som ju neucila..pismena abecedy ju nezaujimali..ale nedavno som kupula puzzle pismena a naucila som ju abecedu asi za dva tyzdne..nie intenzivne..len pri skladani..velmi rychlo sa to odomna naucila.vie ratat do 20 ale ucenie cislic ju nebavi..len ratanie..je komplet odplienkovana od 22mes.islo jej to lahko. Aj pohybovo je sikovna.najdlhsia basnicka aku vie ma az 24sloh..vie ju povedat bez knihy a bez pomoci. Vydrzi ma pocuvat ked citam velmi dlho..mame xy krat precitanych asi 20-30 kniziek,ktore obmiename.vie uplne sama poskladat podlahove puzzle 24ks..bez slovnej pomoci z vlastnej iniciativy..chodime casto von aj medzi deti..mame vsak problem..niekedy niektorych detskych kamaratov strka a kope bezdovodne a berie hracky.nebijeme ju..
Alenaaj, 03.03.2018, 14:22

doplnok
3.3.2018 som sem písala svoju otázku, nik mi neodpovedal, dnes som na ňu znova natrafila. Len dodám, že teda dcére bolo zistené nadanie a odporučená trieda Aprogen..
Alenaaj, 15.06.2021, 11:19

rada


Dobrý deň pani doktorka,

chcela by som poprosiť o radu.

Mám nadaného syna - v pásme vysokého nadpriemeru vo všetkých oblastiach IQ 162.

Teraz má 7 rokov navštevuje 3. triedu a matematiku už má absolvovanú v tretej triede. Teda šiel do školy skôr a 1. ročník preskočil. Zvládol to jednoducho, nič som sa s ním nemusela učiť Chcela by som sa spýtať či by ste ma nevedeli na niekoho nakontaktovať ako by sa malo s ním pracovať , lebo naše psychologické centrá s tým nemajú až také skúsenosti. Má vaľmi šikovnú pani učiteľku a aj ja učím na gymnáziu,takže tiež by ma to zaujímalo.

Ďakujem za Váš čas a prajem pekný deň




Gabriela Václavíková, 21.09.2017, 21:35

neterka
ahojte, mám šikovné deti. Syn vie čítať aj počítať a to ešte len nastupuje do školy. Ale píšem sem ohľadom neterky. Lebo jej správanie je zvláštne a tak ma napadlo, či nebudete vedieť poradiť.
Neterka má 3 aj pol roka a všimli sme si, že vie spočítavať a odčítavať. Ide jej to tak prirodzene. Jednoducho vidí ľudí a povie rovno číslo koľko ich je a ani rozmýšľať nad tým nemusí, následne vie hneď povedať koľko je ľudí keď niekto pribudne alebo odbudne. Neráta, len povie číslo. A to isté je s čítaním. Vidí nejaké slovo napísané a povie ho... ani nečíta len na neho pozrie a povie. Ja som ostala prekvapená. Vie po anglicky plynulo, ale to preto, že ju to jej otec učí... teda komunikuje s ňou v angličtine.
Síce je šikovná v čítaní a počítaní, ale je aj zvláštna v správaní. Dlho sme si mysleli, či nebude autistka, lebo sa smeje na neštandartných veciach a často sa smeje len preto, že sa smeje nejaké iné dieta. Dlho nevedela prijať ľudí, iba niektorých (vybraných) a s tými komunikovala inak s nikým iným a s plačom a krikom od nich utekala. Do dnes nechápe keď jej poviem aby, že je niekto smutný lebo sa mu niečo stalo... ona sa len otočí a nezáujem. Za to strašne sa chce hrať s ostatnými deťmi, no nejde jej to. Často sa s ňou vobec nehrajú, lebo sa správa čudne a nechápe hru, ktorú ostatné deti chápu.
Neviem či je nadaná, alebo čo, ale jednoducho je "iná".
dia, 12.09.2017, 13:47

dodatok
...ešte som chcela dodať, že ju čítať ani počítať nikto neučil. Dokonca rodičia si to ani moc nevšimli, že ona to už vie. Len my ostatný.
nechcem tým povedať, že sú to nezodpovední rodičia, nevenujú sa jej ale preto, že majú ešte jedno malé dieťatko a je vážne choré, a tak behajú len okolo neho. Bohužiaľ nemajú na výber.
dia, 12.09.2017, 13:53

Mam nadane dieta???
Chcem sa opytat ci mam nadane dieta moja dcera ma 2r a 6 mesiacov, od 1.5 roka vedela pol abecedy uz vie celu, pri citani kniziek mi opakuje cele texty npr kniha Zabi princ, a mnoho dalsich, uz zacina citat cislice na znackach aut ked ideme po ulici, uci sa aj anglicky, bud citame AJ knizky, pustame CD riekanky, obcas v TV anglicke rozpravky, niekolko anglickych riekaniek vie naspamat, pocita po anglicky do 15, slovensky do 10, vie dni v tyzdni, vie zaradom mesiace, vie farby aj po AJ, vie geometricke tvary aj v AJ,nijak extra sa jej nevenujem, len sama chce vsetko vediet, a hned si zapameta staci ked jej poviem len raz, anglicky s nou hovorim ja. Teraz podavam prihlasku do skolky, len sa mi zda ze v 1r skolky sa bude dost nudit ked uz toto vsetko vie.a zasa sa bojim ze ju budu odsuvat lebo osatne deti sa vsetko este len budu ucit. vie mi niekto poradit co robit??? je mozne ju presunut hned do 2r skolky?Dakujem
Kviann, 04.03.2014, 19:19

moznosti
chcela som sa len opytat...ake maju moznosti ND, mame doma 4r. nadaneho, dali sme ho to aj do MS pre ND a stale mame tazkosti. ucitelna nam navrhla aby sme mu zabezpecili mensi kolektiv...viac hracie, som z toho smutna, mam pocit, ze tymto detom je tak malo davane, co s tym viem urobit, ake mam moznosti, ako to riasia ine mamky.chcem len povedat, ze doma nie je ziadny problem, nie ze by pocuval na slovo, ale nic z toho co opisuju v skolke doma nemame, preto neviem co s tym...dakujem za radu a podporu
Diana, 19.11.2013, 14:04

skolka pre ND
Nemám vedomosť o tom, že by nejaká materská škola pre nadané deti na Slovensku vôbec existovala...
Ak je dieťa v škôlke dostatočne kognitívne saturované (zaujímavé info, sofistikované aktivity) a aj tak sa vyskytujú problémové prejavy správania, je vhodné identifikovať tieto prejavy (či ide o negativizmus, nevhodné kontaktovanie spolužiakov, vyrušovanie) a potom pátrať po príčine (napr. rizikový vývin) a následne definovať opatrenia, spoluprácu s rodičmi a pod.
janaj, 21.11.2013, 11:25

nudí sa v škole
Dcéra: vychádzajú jej zle roky, do ZŠ 7. ročná (bezproblémov, rôzne aktivity,nikdy sme sa s ňou neučili), vyšla z deviatky, nastúpila na 5-ročné bilingválne gymnázium (špan.)(Aj od troch rokov),tvrdí mi,že sa nudí,niekedy ju učitelia ani nechcu vyvolať, matikárka mi to povedala, že sa na jejhodinách nudí, a tak sa snažila ju zamestnať inak. Okrem školy má rôzne iné aktivity. Otázka znie: Uvažujeme nad tým, že by urobila skúšky a rovno prešla do maturitného ročníka alebo by mohla študovať naraz 3. a 4. ročník? Avšak je tu otázka bilingválneho štúdia, ako tam postupovať? Ďalej predpokladám,že sa riadit. a ani niektorí učutelia nebudú veľmi súhlasiť s týmto. A áno ideme do CPPPaP, ak mi potvrdia, že jej prospeje preskočiť ročník. Ako bojovať, tak aby jej to neuškodilo? A či sa na ten boj dať? Ďakujem.
Adriana, 23.08.2012, 13:50

Vyucba cudzich jazykov pre nadanych ziakov
Dobrý deň, ja by som sa chcela spýtať či existuje nejaká slovenská či cudzojazyčná publikácia o tom ako vyučovať nadaných žiakov cudzí jazyk - konkrétne anglický jazyk. Alebo či existujú len všeobecné publikácie o edukačných prístupoch k tejto kategórii žiakov. Ďakujem
Andrea, 12.05.2011, 14:30

nadana dcera?
Mam 6 rocnu dceru. V 4 rokoch u nej diagnostikovali hyperkinetivitu a problemy s jemnou motorikou. 1 a pol roka sme chodili raz do tyzdna na ergoterapiu. Vyrazne to pomohlo. Posledne 2 mesiace, ale odmietala na ergoterpiu chodit, lebo sa tam uz nudila.
Rozprava plynule nemecky a slovensky, jej najoblubenejsie knizky su encyklopedie, pravidelne pozera detske spravy na KiKe (vela si z nich pamata - spojitost zemetraseni a pohyb zemskych platni, Kadafi a vojna v Libyi, ...), ma vodcovske nadanie (prirodzene prebera vedenie ked je to treba, ale vie sa aj podriadit), velmi rada sa stara o male deti, ma vynikajucu pamat (dokaze zaspievat piesen, ktoru pocula len parkrat a aj to pred rokom), vie spocitavat, odcitavat a nasobit do 30, pocitat do tisic, pozna vsetky pismena. Zistili jej IQ 131. Jedine co ma prekvapilo, nechce sa naucit citat. Dokaze popisat celu A4-ku roznymi pismenami alebo cislicami (obcas ich pise zrkadlovo obratene), ale vyhlasila, ze citanie sa uci az v skole. Zaujima sa hlavne o vesmir, dinosaurov, ludske telo, zemepis, rymovacky a rada robi experimenty. Ma pomenej kamaratov, povacsine chlapcov. Jej najoblubenejsia farba je cierna. Ked sa jej nieco nedari alebo ked nevyhra, mava vybuchy zlosti. Vyzaduje neustalu pozornost. Bolo nam odporucene, aby isla v 5-tich rokoch do skoly, ale pre jej neschopnost prijimat neuspechy sme sa radsej rozhodli rok pockat. Teraz sme ju prihlasili do obycajnej zakladnej skoly. Na skole sa z nej potesili, lebo im vraj bude vyhravat nemecke olympiady.
V septembri nastupuje skoly. Nemyslim si, ze by bola genialna (kamaratov syn vedel v 4-och rokoch plynule citat, v 5-tich porazil otca v sachu).
Teraz neviem ci mam pockat ako sa jej bude darit v skole a konat az ked sa vyskytnu problemy. Neviem ci som nieco nezanedbala. Viete mi prosim poradit?

Dakujem
Radovana
Radovana, 09.04.2011, 17:37

"zvláštne" dieťa
dobrý večer, mám 5,5 ročnú dcérku. Neviem, či je nadaná... V máji minulého roku sme síce absolvovali IQ testy, ale nemyslím si, že ich výsledok je odrazom skutočnosti. Dcérka na začiatku spolupracovala, ale potom si začala vymýšľať a prestala sa sústrediť. Keď sme vyšli na chodbu, tak mi povedal: "Konečne sme vonku. Strašná nuda!" Rozpávať žačala v 1 roku. Nemala ani 2 roky a vedela asi 30 plemien psov - mala malú encyklopédiu a stále som jej musela dookola predčítavať rasy. Okrem psov ju zaujímali aj vtáky, chrobáky, rastliny a stromy. V 3 rokoch jej nerobilo problém zapamätať si obľúbenú rozprávku. Jej obľúbené otázky v tomto veku boli:Prečo?, "ČO by sa stalo, keby....?... V 2 rokoch začala mať svojich imaginárnych kamarátov. Drží ju to dodnes! Vždy som si myslela, že bude spoločenská, ale ako nastúpila do MŠ,mám pocit, že je skôr introvert. Daoma plače, že nemá žiadne kamarátky. "Mami, Ty nevieš, aké to je, nemať žiadne kamarátky! Keď sme videli žobrajúce deti,povedala, že ich musíme vziať domov a dať im najesť. Veľmi sa urazila, keď som to zamietla, lebo sme sa ponáhľali k lekárke.... Je toho veľa. Hlavne ma mrzí, keď z každej strany počujem, že nie je ako iné deti, že je čudná. Pritom viem, že je veľmi citlivá, nemá rada nespravodlivosť, veľmi zle ju znáša, je na mňa až príliš naviazaná, okrem mňa je len málo ľudí pre ňu autorita...
Monika, 20.01.2011, 23:13

vyhrazky
Dobry den, mam dceru s vysokym napriemerom intelektu. Chodili sme k psychologicke, potrebovala som poradit v otazkach vychovy.... Dcera ma 5 a pol roka. Posledne tyzdne ma sklony rozpravat o samovrazde. Znie to desivo. Z mojho pohladu, matky, sa tymto snazi uputavat na seba pozornost. Hovori vsak konkretne scenare ako co spravi a ako si ublizi. Vyhraza sa ze skoci z balkona a podobne... Niekedy sa zase vyhraza ze odide prec "nech ju ukradnu". Nestretla ste sa tym prosim? Budem vdacna za radu. Neviem ako v tychto pripadoch spravne reagovat ;(
Jana
Jana, 01.02.2011, 09:53

Do školy v 5rokoch?
Dobrý den.
Dcéra je narodená 5.10.2005.
asi v 3rokoch začala fixovat písmená,o niečo neskor čísla.Krátko po 4narodeninách sa naučila čítat.
Dnes číta,píše,počíta príklady cca do "20".
Vie násobit,sčíta,odčíta.
Píše vety,či už formou diktátu alebo si sama píše zmysluplné vet ktoré jej napadnú.
Je velmi šikovná,rozumná,empatická a zároven precitlivelá.
Navštevuje MŠ prvý rok.
Bolo nám v PPP doporučené íst na zápis,pani psychologička ju zhodnotila ako dieta s vyšším nadpriemerom.
Každý den vedieme s manželom diskusie či je vhodné dat ju do školy,alebo nie.
Myslím,že nieje dostatočne sociálne vyzretá,nevie vnutorne spracovávať zlo,nevie sa vyrovnat z bezprávým niekoho iného,je emočne nestabilná.
Je skor utiahnutá,najradšej sedí za knihami,alebo si kreslí,počíta,píše.
Inklinuje skor k mladším detom a rada sa o ne stará.

Čo mi poradíte?Ako sa rozhodnut správne?
Mám obavu aby nemala zlé návyky čo sa týka písania a v škole s tým neboli problémy,bojím sa,aby sme ju doš koly nedali príliž skoro,alebo naopak neskoro.
V školke je spokojná,má tam kamarátky(chlapcov absolutne ignoruje).

Dakujem Vám za odpovede.Katka.
katka, 18.01.2011, 10:42

moje dieťa
Dobrý deň,chcela by som sa informovať ako je s integráciu v MŠ.Bola nám zamietnutá.Dieťa má nadpriemerné IQ spojené s ADHD.Preložiť do inej škôlky sa nedá za kapacitu.Aj tento rok mu vyšli podobné výsledky pri rediagnostike.Na koho sa obrátiť alebo ako to riešiť?Je odopierané právo.Prosím poradte ďakujem
Zuzana, 04.05.2010, 17:49

integrácia v mš
V školskom zákone v paragrafe 28 je táto veta:
O zaradení dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami rozhodne riaditeľ na
základe odporúčania všeobecného lekára pre deti a dorast a školského zariadenia výchovného poradenstva
a prevencie a informovaného súhlasu zákonného zástupcu.

To znamená, že v prvom rade potrebujete potvrdenie od lekára a z centra špeciálno-pedagogického poradenstva a prevencie (v prípade diagnostikovania ADHD), resp. Centra pedagogicko-psychologického poradenstva (v prípade diagnostikovania nadania).
Ak už dieťa do škôlky je prijaté, na Vašu žiadosť a po predložení vyššieuvedených potvrdení by riaditeľ tieto mal akceptovať.
Iná je situácia, keď dieťa do škôlky ešte nechodí - ak ste boli odmietnutá pre zdravotný hendikep dieťaťa (ADHD), máte viacero možností - obrátiť sa na zriaďovateľa MŠ (obec), príp. na organizácie, ktoré ochraňujú práva dieťaťa (napr. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva: http://www.snslp.sk/)
janaj, 20.08.2010, 10:39

IQ testy deti
Dobry den. Mozno sa pytam na nespravnom mieste ale skusim to. Momentalne mam 25r a ked som mala zhruba 5r tak som robila nieco ako IQ test v skolke. Pamatam si iba to ze som ho robila iba ja z celej skolky a ze rodicom povedali ze som uspela v testoch najlepsie. Rodicia si vsak nepamataju preco som vlastne robila ten test a preco iba ja? Viete mi poveda preco? Zo samotneho testu si nepamatam vela iba tolko ze som skladala daku skladacku na cas a dostala som moc zlozity obrazok a musela som ho prekreslit presne :)

Dakujem za odpoved
Gabriela, 10.01.2010, 13:50

nadane???
dobry den, ked som natrafila na tuto stranku, tak som sa velmi potesila, chcela by som radu.... asi ako kazdy rodic, milujem svoju dcerku a pokladam ju za velmi sikovnu. kedze nemam moznost porovnavat, chcela by som sa poradit so skusenymi rodicmi, ci je vsetko v norme, alebo sa da hovorit o nadanie?? moja dcerka ma rok a sedem mesiacov. ak ma naladu :) - odpocita do 10 po slovensky a po anglicky, pozna celu anglicku abecedu, sklada 4 clenne vety typu: ja nechcem pit vodu :)))a pod. lahko sa zapaja do kolektivu, velmi rada listuje v knihach, pozna po mene vsetkych, s ktorymi sa dostava denne do styku a pamata si aj veci, ktore videla len raz... aby som uviedla priklad, boli sme v obchode, kde sa jej zapacil spiaci medved a velka kravicka. par dni na to sme mu medvedika kupili.. velmi sa potesila, no hned na to prisla od nej otazka : a kde je muu klavicka? zijeme v egypte, a tu nemam moznost navstivit ziadne centrum pre nadane deti aby mi odborne poradili, pretoze taketo nieco tu neexistuje....tak prosim o radu Vas vsetkych, aby som popripade zacala uvazovat vc cas, a podporila svoju dcerku v spravnej miere... dakujem za odpoved, zelam vsetkym vela potesenia z Vasich deti :)))
vali, 01.09.2009, 20:30

nadane dievca
mame nadaneho syna, ide do skoly pre nadane deti, sedia na neho vsetky charakteristiky, ktore su tu uvedene. nastastie sa s jeho nadanim nespaja ziadny problem, porucha.
este predtym ako som nasla tuto stranku, zacala som uvazovat o nadanych dievcatach. vsimla som si, ze v takychto triedach je vyrazne viac chlapcov. mame aj mladsiu dceru. keby bola ona prve dieta, nikdy by som o nej neuvazovala ako o nadanom dietati. je dokonale prisposobiva, je sikovna.
a tak sa mi vynara otazka, ci tiez dat v predskolskom veku otestovat dceru. ak je jedno dieta v rodine s vyrazne nadpriemernym intelektom, ci je vysoka pravdepodobnost, ze aj dalsie deti v rodine maju vysoky intelekt, hoci sa nejak vyrazne neprejavuju.
zuzi, 19.08.2009, 11:54

ZŠ Dubčeka v Martine
Vie mi prosím niekto poskytnúť nejaké info o fungovaní tried pre nadané deti na tejto škole? Nejaké referencie a skúsenosti? Vopred ďakujem
Saša, 16.06.2009, 12:10

ind-5.-9.rocnik
na nasej skole mame integrovanych intelektovo nadanych ziakov.1.-4.rocnik nam uz dlhsie dobre funguje,ale buduci skolsky rok budeme mat 13 ind ziakov v 5.rocniku.prosim vas kde si mozem najst legislativu knim?mozme pokracovat v tom ze si specializovany pedagog berie skupinku tychto detina niekolko hodin v tyzdni?dakujem ivkau@pobox.sk
ivana urcikanova, 28.04.2009, 16:33

nadanie
Aj nás zaujala vaša stránka a domnievame sa,že i náš syn je nadaný...tak ako opisujú mnohí rodičia...náš syn má 4 roky a veľmi ho zaujímajú čísla...neustále si niečo ráta...vie sčítať a odčítať pozná veľa písmen a čísiel...Existuje i v okolí Martina alebo priamo v Martine centrum pre nadané deti...je treba predtým ako ste uvádzali navštíviť pedagogicko-psychologickú poradňu na zistenie IQ...za odpovede ďakujeme.
RJ, 03.10.2008, 20:49

podpora nadaných v Martine
Centrum nadania zatiaľ existuje len v Bratislave, ale legislatíva umožňuje vzdelávať nadané dieťa v škôlke ako individuálne integrované (v tom prípade je potrebná diagnostika ped.-psych. poradňou). V Martine však existuje škola, kde majú triedy pre nadaných, takže v budúcnosti budete mať možnosť rozhodnúť sa pre túto možnosť.
janaj, 20.11.2008, 20:12

Preradenie
Chcem sa opýtať,kto rozhoduje o vyradení nadaného žiaka z projektu,ak si to želajú rodičia i dieťa (nespokojnosť s vyučujúcim).Ďakujem za odpoveď.
Renata, 06.11.2008, 18:01

Preradenie
Chcem sa opýtať,kto rozhoduje o vyradení nadaného žiaka z projektu,ak si to želajú rodičia i dieťa (nespokojnosť s vyučujúcim).Ďakujem za odpoveď.
Renata, 06.11.2008, 17:59

vyradenie
V prvom rade - žiadny projekt neexistuje... existujú školy, triede pre žiakov s intelektovým nadaním. Ak nie ste spokojná s výučbou a chcete dieťa preradiť, je to plne vo Vašej kompetencii - Vy ako rodič rozhodujete o vzdelávaní Vášho dieťaťa. Dokonca ani vyradenie dieťaťa z triedy pre nadaných (ak rodič nesúhlasí) nie je jednoduché... je možné prakticky len v prípade, ak poradňa pri rediagnostike zistí, že dieťa nadané nie je (čo je dosť málo pravdepodobné)
janaj, 20.11.2008, 20:10

vysvetlenie
po pár dňoch som si všimla, že moja odpoveď je nie veľmi zrozumiteľná - tak ešte raz:
ak vy ako rodič nesúhlasíte, a chcete dieťa dať do inej školy - triedy, je to plne vo vašej kompetencii
ak chce škola dieťa vyradiť z triedy pre nadaných a rodič s tým nesúhlasí (chce tam dieťa nechať), môže tak urobiť len na základe rediagnostiky poradenským zariadením - teda ak centrum pedagogicko-psychologického poradenstva zistí, že dieťa už nie je nadané...
ináč povedané, ak je dieťa diagnostikované ako nadané, škola ho nemôže len tak (napr. ak nemá dobré známky) preradiť do inej školy či triedy...
janaj, 22.11.2008, 19:18

učebnice
Dobrý deň,pracujem ako školský špeciálny pedagóg a v tom tomto školskom roku by sme chceli otvoriť triedu pre nadané deti. Legislatívu som dúfam naštudovala, chcem sa spýtať na špeciálne pomôcky-učebnice, pracovné listy...či je možné ich získať a ak áno, tak kde. Srdečne ďakujem.
ak treba, tak tu je mail: miroslava331@post.sk Miroslava
miroslava, 13.09.2008, 17:01

učebnice
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, kde by sa dali zakúpiť učebnice a rôzne iné materiály ( kilogramatika, paličkové písmo...)vhodné na vyučovanie v triede pre nadané deti, ďakujem
miroslava, 13.09.2008, 16:48

ucebnice
s učebnicami je to tak, že zatiaľ nie sú vydané a sú len v rukopise... budeme sa snažiť, aby niektoré z nich schválilo ministerstvo - dalo im doložku a aby sa mohli vydať. pomohlo by, ak by ste svoju žiadosť poslali na mš, aby videli, že je o ne záujem. mohli by ste sa odvolať na to, že sú uvedené medzi odporúčanými učebnicami v rámci doplnkových osnov pre nadaných žiakov (visí na www.statpedu.sk), takže by bolo dobré, keby boli nadaným aj k dispozícii.
janaj, 13.09.2008, 21:48

Pre rodičov ND
Milí rodičia, prajem Vám veľa síl,trpezlivosti a lásky pri práci a výchove nadaných detí! Veľmi obdivujem tieto decká, je radosť s nimi pracovať, sú, a aj budú našou veľkou nádejou :-) Jana
Jantidlo, 05.09.2008, 12:48

individuálne integrované nadané dieťa
Dobrý deň,pracujem ako školský špeciálny pedagóg a v tom tomto školskom roku máme dvoch nadaných prváčikov. Legislatívu som dúfam naštudovala, chcem sa spýtať na špeciálne pomôcky-učebnice, pracovné listy...či je možné ich získať a ak áno, tak kde. A vaše skúsenosti z individuálnej integrácie? Čoho sa vyvarovať, ako p s deťmi pracovať... ďakujem.
ak treba, tak tu je mail: ochazuza@gmail.com Zuzana
Zuzana, 08.09.2008, 14:49

integrované nadané dieťa
odpoviem Vám mailom:)
janaj, 08.09.2008, 20:51

intrgrovane dieta
Dobry den chcela by som sa s niekym poradit mam integrovane dieta na zš chcela by som vediet ci taketo dieta ma narok na niaky statny prispevok dakujem pekne
zanet, 06.10.2009, 15:01